Sólet
Hoztam egy különleges receptet, ami most kicsit eltér az egészséges konyhámtól. Ez a sólet. Viszont meg szeretném örökíteni ezt a receptet, mert egy nagyon finom, laktató étel és ha egészségesebb verzióban van elkészítve (ezalatt értem, hogy pl tejföl helyett joghurtot használunk), akkor ez is lehet egy egészséges és tápláló étel. Valamint a Nagymamám készített mindig ilyet gyerekkoromban, úgyhogy szeretném megőrizni ezt a receptet hagyományként. Természetesen maguknak még mai napig készíti ő is és a recept tőle van, csak kicsit módosîtottam pár hozzávalót. Olyan alkalomra is tökéletes ez az étel, ha nincs túl sok időnk főzni és a konyhában állni, mert kb elkészíti saját magát. Tálaljuk egy finom zöldteával.

HOZZÁVALÓK
- 375 g száraz fehérbab
- 130 g árpagyöngy
- 1 chorizo kolbász (kihagyható, ha egészségesen szeretnéd készíteni)
- 1 vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- Habaráshoz: olíva olaj, 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál rizsliszt/keményítő), víz, 2 evőkanál joghurt
- Fűszerek: 2 db babérlevél, tárkony, vegeta chicken powder (ízesítő por, de ez is elhagyható)
ELKÉSZÍTÉS
- Előző este beáztatom a hozzávalókat (fehérbab, árpagyöngy, hagyma és fokhagyma egészben, chorizo, babérlevél, tárkony és vegeta ha használjuk), annyi vízzel engedem fel, hogy ellepje a hozzávalókat.
- Másnap reggel odateszem főni az egészet fedővel, kb másfél órán át főzöm és közben elkészítem a habarást.
- Az olajat odateszem melegíteni, majd mehet rá a két féle liszt. Mikor már kezd zsemleszínű lenni, leveszem a tűzről és felengedem hidegvízzel, kb 200 ml, hogy ne legyen túl sűrű, sem túl folyékony. Közben keverem habverővel, hogy ne legyen csomós. Ezután belekeverem a joghurtot.
- Mikor már a bab megpuhult (meg kell kóstolni), de kb másfél óra főzés után behabarom a főzeléket, azaz belekeverem a joghurtos rántást.
- Egyet rottyan és kész!