Rólam

Szia, a nevem Bianka. Imádok főzni már gyerekkorom óta. Rengeteg ételt kipróbáltam már receptek alapján elkészíteni, de egy éve elkezdtem reformálni a konyhám. Egészségesebb, natúrabb hozzávalókat kezdtem használni. Így sok mindent már magamtól készítek, új recepteket találtam fel és ezeket most szeretném veletek megosztani!

A egész egy éve kezdődött...

Találkoztam valakivel, aki felhívta a figyelmem arra, mennyire egészségtelenül is eszünk. Persze tudtam eddig is, hogy a túlzott cukor és édesség fogyasztás, a gyors éttermi ételek és a cukros üdítők nem a legegészségesebb dolgok a világon, de mikor ő azt mondta, hogy pl ne egyek tejfölt, majonézt, sonkát vagy májkrémet, de igazából semmit, ami feldolgozott étel és nem természetes, natúr hozzávaló, azon kicsit meglepődtem. Ne egyek sonkát?! Egészségtelen a majonéz? De azt annyira szeretem... Nem baj elkezdtem mindezeket kerülni a boltban. Nagyon fura volt átszokni egy olyan vásárlásra, ami a zöldség- és gyümölcspulttal kezdődik, átvisz az ásványvizekhez, majd a fűszerekhez, végig visz a tészta, rizs soron és kilyukad a tejeknél, de ott is inkább a növényi tejeknél, majd a fagyasztott gyümölcsökkel és teával zárul. Nem vehetek sonkát? lekvárt? valami kekszet? na jó csak egy kis sajtkrémet? Nem, ez mind feldolgozott termék (processed food). Bevallom, ezt nehéz volt kibírni jó pár hónapig. De hát ilyen az ember, függ azoktól a dolgoktól, amik finomak és hozzászokott.

Megtanultam mit mivel helyettesítsek...

Ne együnk fehér rizst, mert abban kevés a tápanyag. Ezért a fehéret barnára váltottam. De ha még egészségesebben szeretnénk főzni, akkor a fekete rizst ajánlom, ami tele van antocianinnal a kutatók szerint, ami a fekete színét adja (úgy mint a fekete áfonyának is, ami szuper táplálék). Ezt inkább desszertekhez szoktam használni, majd mutatok erre is egy receptet.
Mi a helyzet a liszttel? Az sem jó fehérben? Nem bizony. Annál a teljes kiőrlésű változatot használjuk, ha az egészséges táplálkozáson belül szeretnénk maradni. Ez magával vonzza bizony, hogy az eddig általam sokat fogyasztott fehér tésztáról is le kellett mondanom. Ezt is teljes kiőrlésű, barna tésztára cseréltem. Ízre majdnem ugyanaz, sőt még ízletesebb! 
Joghurt? Ne fogyasszunk annyi állati származékot, ha már tojást és sajtot úgyis eszünk a B12 vitamin pótlása miatt. A natúr joghurtot nagyon szerettem, de leváltottam natúr szójajoghurtra, az is nagyon finom! Természetesen itt említenem sem kell, hogy az ízesített joghurtokról teljesen lemondtam, hisz legtöbbjük már a feldolgozott termékek kategóriába tartozik és azok pedig túl vannak cukrozva.  
A tejföl vagy tejszín helyett növényi alapú főzőkrémet használok, ami legtöbbször a rice cuisine.
A sokat használt napraforgó olajat, vagy akár sertészsírt pedig leváltottam olívaolajra. Miért? Mert az olívaolaj a legegészségesebb olaj, egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Viszont úgy olvastam, hogy csak szoba hőmérsékleten vagy nagyon alacsony hőmérsékletre hevítve ajánlott használni, de ha már főzünk vagy sütünk vele, akkor inkább a finomított párját, a pomace (olívapogácsa) olajat ajánlják. Persze hevítés nélkül, pl salátákra kifejezetten jó és szuper egészséges az extra szűz olívaolaj. Magas hőmérsékleten való, bő olajat igénylő sütéshez (pl ha krumplit sütünk ki vagy rántott gombát készítünk) inkább a napraforgó olajat javasolják, mert annak a legmagasabb a "füstölési hőmérséklete". Szóval az olajok használatáról még vannak viták, ezért nyugodtan nézzetek utána ti is.

Üdítők? Igazából a szénsavas üdítőkért eddig sem voltam oda. Szóval a Fanta, Cola stb elhagyása nem okozott túl nagy nehézséget. A rostos baracklé vagy a Fuze tea például már a kedvenceim közé tartoztak, de sajnos ezek is tele vannak cukorral vagy édesítőszerekkel. Ásványvizet eddig is sokat fogyasztottam, ez továbbra is megmaradt. De jött valami új. A tea. Na jó nem teljesen új, de eddig nagyon "magyarosan" fogyasztottam, tudjátok citromlé és cukor. Még régebben kóstoltam a jázminteát egy japán étteremben cukor és citrom nélkül, hát nem túlzottan nyerte el a tetszésem. Mivel cukor nem volt már itthon, így kénytelen voltam megszokni a teát is anélkül. Tudjátok mit? Jobban is szeretem már így! És arra sem kell figyelnem, hogy ne fogyasszak belőle túl sokat a cukortartalma miatt, naponta akár 5x is iszom. Igazából Marrakeshben szerettem meg először a mentateát cukor nélkül! Ott láttam mekkora cukordarabot raknak bele, és milyen émelyítő volt, mikor anélkül kóstoltam sokkal jobban ízlett! A kamillateára pedig Cagliari-n szoktam rá, mert az apartmanban, amit azalatt az utazás alatt béreltünk, csak ez az egy fajta tea volt kitéve és gondoltam fogyasszuk el! Hát kiskoromban mikor a szememre használtuk gyógyítani vagy arctisztításhoz a kamillafőzetet nem gondoltam volna, hogy egyszer azt fogom inni, úgy minden nélkül. De komolyan mondom az egyik kedvenc teámmá vált! Persze a menta és kamilla teán kívül fogyasztok még gyümölcs teát, jázminteát (egyik kedvenc zöld tea fajtám!) és rooibos teá-t is.

Persze nem vagyok orvos, nem is egy szakértő, azt sem mondom, hogy mindezek az ételek és hozzávalók abszolút egészségesek, hisz nem én termelem őket itthon. A zöldség és gyümölcs is nagykereskedelemből van. A szénhidrátról, az olívaolajról is biztosan vannak olyan cikkek, amik ellenérveket sorolnak fel a fogyasztására, de vannak olyan cikkek is, amik a húsfogyasztás mellett voksolnak. Egy év alatt szedtem fel mindezt a tudást, amit most tudok azokról az alapanyagokról, amikkel főzök. Utánaolvasgattam és nagyjából sikerült összeállítani egy olyan listát, ami szerintem a lehetőségekhez mérten a legegészségesebbnek bizonyul.

Ha felkeltette az érdeklődésed a reformkonyhám, akkor tarts velem és próbáld ki a receptjeimet! Nekem nagyon ízlenek és le is vannak tesztelve ;)

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el