Ramen soup
Már régóta szeretem a japán konyhát és még tinédzser koromban kóstoltam meg életemben először a rament, japán levest. Az első ramen levesemet a budapesti Momotaro étteremben fogyasztottam el és már akkor is nagyon megízlett. Azóta több helyen volt alkalmam enni és változatos ízeket tapasztaltam, mindenhol másképp készítik. Az egyik nap arra gondoltam, hogy megpróbálom itthon elkészíteni így utána olvastam a neten, hogy milyen alapanyagok szükségesek hozzá, van-e valami, amit nem tudok beszerezni könnyen. Viszont arra jutottam, hogy nem sok minden kell hozzá, max a miso paszta az, ami kicsit különleges nekünk, mert ezt inkább a japán/ázsiai konyha használja. Ami szuper, hogy sokáig eláll felbontva is a hűtőben, mert erjesztett, ezért nem szabad sokáig főzni sem, hogy megőrizze az egészséges tulajdonságát. Természetesen japán teával tálaltam, egy pirított barnarizses zöld teával.

HOZZÁVALÓK
- 2 szelet sertés bordaszelet
- 3 evőkanál fehér (white) miso paszta
- 1.1 L víz
- 2 csomag ramen tészta (sokszor egy zacskóban kettő csomag van)
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- egy kis darab (kb 2 cm) gyömbér reszelve (vagy 1 kiskanál őrölt)
- 1 e.k szójaszósz (a léhez) és plusz 1 a páchoz
- olívaolaj
- 4 db tojás
- 1 db répa
- 2 szár zeller (lehet bokchoy is)
- 2 szál újhagyma
- 1 szál petrezselyem vagy koriander zöldje
- szezám olaj (egy adagra fél kiskanál)
- chili pehely (elhagyható)
- Páchoz: olívaolaj, 1 e.k szójaszósz, só, bors
ELKÉSZÍTÉS
- A hús szeleteket megmosom, majd szárazra törölve egy tálba helyezem, sózom, borsozom mindkét oldalát. Készítek egy gyors pácot olívaolajból és szójaszószból, majd ráöntöm a húsra és a hűtőbe teszem.
- Megpucolom és felvágom a répát negyedekbe (hosszában), majd ugyanígy felvagdosom a zellerszárakat is. Az újhagymáról levágom a fehér részét. Mehet mindez egy lábos vízbe (1.1 L), amit enyhén sózok. Felforralom és kb 5 percig főzöm.
- Közben a tojásokat is odateszem főni (forrástól számított 3-4 perc). Kb 1x-re lesznek kész az alaplével.
- A tojásokat hideg vízben félreteszem hűlni, az alapléből pedig kiszedem a zöldségeket. Közben vizet forralok vízforralóval, egy lábosban enyhén sózom és beleteszem a ramen tésztát (mindkét csomagot). Kb újraforrástól számított 5 percig főzöm.
- A reszelt fokhagymát és gyömbért beleteszem az alaplébe, forrástól számított 5 percig főzöm közepes lángon. Majd a lángot leveszem minimumra és 3 evőkanálnyi miso pasztát adok hozzá, szét lehet előbb keverni egy kis tálkában pici vízzel. Mehet hozzá 1 evőkanál szójaszósz is. -majd lekapcsolom a gázt alatta. Ne főzzük több, mint 2-3 percig, miután a pasztát hozzáadtuk.
- A húst felforrósított serpenyőbe helyezem, majd mindkét oldalát 4 percig sütöm közepes lángon. Ezután nagyon pici vizet öntök alá (kb 1 evőkanál) és fedőt teszek rá, leveszem a lángot minimumra. Ez a sous-vide hatás, hogy a hús puha legyen. Kb 7 perc után végül mindkét oldalát lesütöm fedő nélkül közepes lángon (1-1 perc). A végén felcsíkozom.
- Közben felaprítom az újhagyma zöldjét és petrezselymet, majd megpucolom a tojást.
- Összeállítás:
1 adag ramen tészta
kb 2 és fél szedőkanál lé
1 negyednyi répa, 2 negyednyi szárzeller/bokchoy
1 adag sertésborda csíkozva
meghintem az újhagyma zöldjével és petrezselyemmel/korianderrel
1 tojás félbevágva
megszórom egy pici chili pehellyel és mehet rá fél kiskanál szezámolaj
ínyenceknek egy kis lime vagy citrom leve is mehet rá