Potaje de garbanzo
A Potaje de garbanzo, azaz a csicseriborsó pörkölt egy spanyol étel, mely Baza kisvárosában nagyon híres (Granada régiója). Elkészítettem ezt a finomságot, mert alapból imádom a spanyol kultúrát és maga a csicseriborsó pörkölt is jól hangzott, mikor rátaláltam. Viszont megbolondítottam az eredeti receptet egy kis cukkinivel és a csicseriborsó helyett egy vegyes babkonzervet (amely természetesen csicseriborsót is tartalmaz) használtam. Isteni lett! Pörkölt gyermekláncfűgyökér teával tálaltam.

HOZZÁVALÓK
- 1 db nagyobb burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 kaliforniai paprika (zöld) - lehet vegyesen is a pirossal
- 1 paradicsom
- 1 konzerv vegyes bab (4 mix beans) - lehet csak csicseriborsó
- Fél cukkini
- 3 szelet baguett
- 1 db tojás
- Fűszerek: Piros paprika, bors, 1 db babérlevél, petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉS
- A burgonyát megpucolom, megmosom, szárazra törlöm és felkockázom, majd felkockázom a cukkinit is.
- A paprikát megmosom, felszeletelem és apró kockákra vágom.
- A vöröshagymát apró kockákra vágom.
- 2 gerezd fokhagymát lereszelek.
- A paradicsomot félbe vágom, kivágom a zöld részét majd lereszelem egy sajtreszelőn, hogy pépes állagú legyen (a héját kidobom).
- A babkeveréket leszűröm és vízzel picit átöblítem.
- A vöröshagymát, paprikát és fokhagymát odateszem grillezni extra szűz repceolajon (lehet olivaolaj is), kb 5 percig pirítom őket fedő nélkül.
- Amikor már kicsit megpirultak, hozzáadom a lereszelt paradicsomot és összekeverem.
- Ezután mehet rá a krumpli és a cukkini, a babkonzerv, egy kis pirospaprika (kb 2 kiskanál), a bors és nagyon lágyan átkeverem, hogy mindenhol érjék a fűszerek.
- Felöntöm kb 500 ml vízzel, de csak annyival, hogy ellepje, mehet rá a babérlevél is.
- Felforralom, majd fedőt teszek rá és 25 percig főzöm lassú tűzön.
- Közben elkészítem a sűrítőt. A maradék fokhagyma gerezdeket felkockázom és repceolajon (mehet a serpenyőbe jócskán olaj, ne csak egy picit alá) és kicsit megsütöm őket. Majd kiszedem és összenyomkodom villával vagy törővel. Ezután kisütöm a tojást az olajban, mindkét oldalát. Kiszedem és ezt is összenyomkodom. Végül a maradék olajon meggrillezem az apró kockákra vágott baguett szeleteket. Kiszedem és ezeket is megpróbálom pépesíteni villával, amennyire tudom. Ezt a fokhagyma, tojás és kenyér keveréket pedig beleöntöm a pörköltbe, amikor már csak 10 perc marad hátra a 25-ből.
- Fedő alatt összefőzöm még őket, a kenyér felszívja a vizet és az állaga kicsit besűrűsödik.
- 25 perc után ellenőrzöm, hogy a krumpli megfőtt-e, majd kiszedem a babérlevelet és tálalom.