Muszaka

Ha elsőre nem a legismerősebb ez a név, ne aggódj. Én sem túl régóta ismerem. Ha ismered, akkor pedig főképp a görög éttermek étlapján vagy büfékben láthattad, ugyanis a Muszaka nem más, mint a görög konyha egyik specialitása. De nem muszáj Görögországig repülnünk azért, hogy ezt megkóstolhassuk, sőt, elég csak bemenni a konyhánkba és az alábbi recept alapján máris varázsolhatunk egy görög muszakát az asztalra, picit keleties ízekkel megfűszerezve. Ne hagyd ki! ;)


HOZZÁVALÓK

  • 3 nagyobb szem burgonya
  • 1 padlizsán
  • 1 fej hagyma
  • 300 ml hígított üveges paradicsomszósz
  • Fűszerek a paradicsomos szószhoz : bors, chili, bazsalikom (1 k.k), fahéj (1 k.k.), római kömény (1/4 k.k)
  • 10 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál zabliszt
  • 1 kókuszkrém (250 ml)
  • Kevés tej hígításhoz
  • Fűszerek a besamel szószhoz: szerecsendió, bors

ELKÉSZÍTÉS

  1. A padlizsánt jól megmosom, majd héjával együtt felszeletelem. Nem túl sok olívaolajon (ne szívjon fel túl sok olajat) megpirítom mind2 oldalát. Ha kész egy szalvétával letakart tányérra teszem.
  2. A burgonyákat megtisztítom és felkarikázom. Picit több olívaolajban (kb félig lepje el) kisütöm, mind2 oldalát megpirítom. Ha kész egy szalvétával letakart tányérra teszem ezeket is.
  3. Amíg sül a burgonya, felhevítem a vajat egy fazékban, majd ráteszem a zablisztet és gyorsan elkeverem benne. Lényeg, hogy ne szívja fel teljesen a vajat. Picit pirítom, majd mikor már zsemleszínű felöntöm a kókusz főzőkrémmel. Habverővel elkeverem, hogy ne legyen csomós, majd rászórom a fűszereket. Félreteszem, amíg minden elkészül.
  4. Végül a vöröshagymát felkockázom és a krumpliból visszamaradt olajon megpárolom fedő alatt (ne legyen túl sok olaj). Mikor már kezd barnulni, hozzáöntöm a paradicsomszószt és a fűszerekkel megszórom. Összekeverem és ezt is lehúzom a tűzről.
  5. Utolsó lépésként pedig következzen a rétegezés. Egy tepsi alját befedem a burgonyakarikákkal, jó szorosan tegyük, hogy ne maradjon sok rés. Erre jöhet rá a paradicsomos szósz, egyenletesen oszlassuk el, hogy az egész tepsit, burgonyákat befedje. Következhet a padlizsán, és ha még maradt pár burgonyakarika azt is helyezzük rá. Végezetül pedig öntsük rá a besamel mártást, amihez előtte öntsünk egy kis tejet, hogy a megszilárdult krém folyósabb legyen (majd keverjük össze). Én kanállal locsoltam rá, hogy egyenletesebben elosszam és az egészet befedje.
  6. Előmelegített sütőben (200 °C-on) kb 20 percig sütöm a felső részen (hogy a teteje szilárduljon meg), majd kb fél óráig sütöm az alsó részen, hogy az alja picit lesüljön.
  7. Friss petrezselyemmel díszítve tálalom.

JÓ ÉTVÁGYAT!

MissBiaaKitchen
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el