Muszaka
Ha elsőre nem a legismerősebb ez a név, ne aggódj. Én sem túl régóta ismerem. Ha ismered, akkor pedig főképp a görög éttermek étlapján vagy büfékben láthattad, ugyanis a Muszaka nem más, mint a görög konyha egyik specialitása. De nem muszáj Görögországig repülnünk azért, hogy ezt megkóstolhassuk, sőt, elég csak bemenni a konyhánkba és az alábbi recept alapján máris varázsolhatunk egy görög muszakát az asztalra, picit keleties ízekkel megfűszerezve. Ne hagyd ki! ;)

HOZZÁVALÓK
- 3 nagyobb szem burgonya
- 1 padlizsán
- 1 fej hagyma
- 300 ml hígított üveges paradicsomszósz
- Fűszerek a paradicsomos szószhoz : bors, chili, bazsalikom (1 k.k), fahéj (1 k.k.), római kömény (1/4 k.k)
- 10 dkg vaj
- 2-3 evőkanál zabliszt
- 1 kókuszkrém (250 ml)
- Kevés tej hígításhoz
- Fűszerek a besamel szószhoz: szerecsendió, bors
ELKÉSZÍTÉS
- A padlizsánt jól megmosom, majd héjával együtt felszeletelem. Nem túl sok olívaolajon (ne szívjon fel túl sok olajat) megpirítom mind2 oldalát. Ha kész egy szalvétával letakart tányérra teszem.
- A burgonyákat megtisztítom és felkarikázom. Picit több olívaolajban (kb félig lepje el) kisütöm, mind2 oldalát megpirítom. Ha kész egy szalvétával letakart tányérra teszem ezeket is.
- Amíg sül a burgonya, felhevítem a vajat egy fazékban, majd ráteszem a zablisztet és gyorsan elkeverem benne. Lényeg, hogy ne szívja fel teljesen a vajat. Picit pirítom, majd mikor már zsemleszínű felöntöm a kókusz főzőkrémmel. Habverővel elkeverem, hogy ne legyen csomós, majd rászórom a fűszereket. Félreteszem, amíg minden elkészül.
- Végül a vöröshagymát felkockázom és a krumpliból visszamaradt olajon megpárolom fedő alatt (ne legyen túl sok olaj). Mikor már kezd barnulni, hozzáöntöm a paradicsomszószt és a fűszerekkel megszórom. Összekeverem és ezt is lehúzom a tűzről.
- Utolsó lépésként pedig következzen a rétegezés. Egy tepsi alját befedem a burgonyakarikákkal, jó szorosan tegyük, hogy ne maradjon sok rés. Erre jöhet rá a paradicsomos szósz, egyenletesen oszlassuk el, hogy az egész tepsit, burgonyákat befedje. Következhet a padlizsán, és ha még maradt pár burgonyakarika azt is helyezzük rá. Végezetül pedig öntsük rá a besamel mártást, amihez előtte öntsünk egy kis tejet, hogy a megszilárdult krém folyósabb legyen (majd keverjük össze). Én kanállal locsoltam rá, hogy egyenletesebben elosszam és az egészet befedje.
- Előmelegített sütőben (200 °C-on) kb 20 percig sütöm a felső részen (hogy a teteje szilárduljon meg), majd kb fél óráig sütöm az alsó részen, hogy az alja picit lesüljön.
- Friss petrezselyemmel díszítve tálalom.