Magvas hagymás cipó
Ez az időszak a karanténé. Egyre többen sütnek inkább otthon kenyeret, minthogy lemenjenek a pékségbe vagy boltba érte. Hoztam nektek egy egészséges verziót. Tökéletes egy rántotta és zöldségköret mellé vacsorára. Igyatok mellé gyömbérteát ánizzsal! Isteni finom.

HOZZÁVALÓK
- 500 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 élesztő
- 6 evőkanál olívaolaj
- 2 vöröshagyma + 4 evőkanál olívaolaj
- 6 evőkanál lenmag
- 200 ml kókusztej
- pici melegvíz
ELKÉSZÍTÉS
- A hagymát felaprítom, megpárolom majd lepirítom olívaolajon.
- Közben melegítek tejet és az élesztőt egy tálkába morzsolom. A tejet addig melegítem, hogy kéz melegségű legyen (nem szabad forróra!) és az élesztőre öntöm.
- A lisztet egy tálba teszem, öntök rá 6 evőkanál olívaolajat és a lenmagot, majd ha kész a hagyma azt is ráöntöm, végül jöhet az élesztő. Összekeverem, majd adok hozzá még egy pici meleg vizet és dagasztom kb 3-5 percig.
- Kis gombócot formálok belőle bekenem olívaolajjal a tetejét és kikenem a tálat is amiben hagyom kelni fél órát forró víz felett, letakarva.
- Nem gyúrom össze a megkelt tésztát, a tálból kivéve picit megformálom a szélét és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe teszem. A tetejét belocsolom pici melegvízzel.
- Sütöm 200 fokon kb 50 percig, de nézem a tetején, ha már elég ropogósnak tűnik, kész.