Az egészséges táplálkozás alapjai

2020.04.12

Röviden? Sok zöldség és gyümölcs! Só és cukormentesség. Hús kerülése. Nem hangzik túl jól? Elmagyarázom.


Húsmentesség? Nem készítek csak vegán vagy vega ételeket, nem igazán ezen van a hangsúly. Láttam egy videót pár hónapja arról, hogy milyen állapotok uralkodnak egy húsfeldolgozó üzemben és ott, ahol nevelik szegény állatokat, akiket azért nevelnek, hogy aztán megöljék őket. Persze ők a rövid életük során sem élnek egy kényelmes, nyugodt életet. Szenvednek és gyógyszerezik őket, hogy mi mielőbb megehessük. Persze ezen kívül még egészségtelen is, mert a mesterséges neveltetés miatt, mi is antibiotikumozzuk magunkat folyamatosan, amit most nem részleteznék, hogy miért nem lesz jó ha kialakul bennünk az antibiotikumrezisztencia, de ezenkívül még különféle baktériumokat is beviszünk magunkba, mivel az állattelepeken összezsúfoltan élő állatok lebetegednek és úgy kerülnek feldolgozásra. Ezután a videó után úgy döntöttem nem szeretném tovább folytatni a mindennapos húsfogyasztást. Azt hittem hiányozni fog, de már 3 hónapja nem eszem húst és eszembe sem jut. Ha érdekel a videó alább megtekintheted.

Persze a teljes húsmentes és állati származékokat nem tartalmazó étkezéssel egy kiemelkedő probléma van, hogy a B12 vitamint nehéz pótolni a szervezetbe. Ezért lazacot, (tőke)halfilét, szardíniát, sajtot és tojást továbbra is fogyasztok.


Só és cukormentesség? Tudom, erről a kettőről nagyon nehéz lemondani. Hisz az ételek ízét kiemeli a só és ízletesebb lesz tőle. A cukor meg... hát igen, felmerül az a kérdés, hogy most már akkor nem is ehetek édességet? Dehogynem! Körülbelül egy éve kezdtem el csökkenteni a cukorbevitelt, volt többször, hogy megszegtem, de mióta nem eszem húst, erre is odafigyelek, hogy bármit főzök vagy sütök, ne tegyek bele cukrot. Ezt egyszerű volt megoldani, nem vettem itthonra cukrot, így nincs mit belerakni az ételbe. Emiatt hamar meg is tanultam úgy készíteni édességeket, hogy azokban nincsen cukor mégis finomak és édesek! Hogy ez hogyan lehetséges? Tarts velem és megmutatom. 

Bevallom a sóról nem mondtam le teljesen, de rengeteg sót eszünk akarva akaratlanul. Nagyon sok olyan ételt fogyasztunk, ami már alapból tartalmaz sót (pl. konzervek, olívabogyó, kenyér...) a chipsekről, a gyors éttermek szendvicseiről és a többi egészségtelen dologról nem is beszélve. Ha csak arra gondolunk, hogy egy tál sült krumplit hogy megsózunk, vagy hogy a tükörtojásra már alapból sót szórunk, mikor még el sem készült, akkor láthatjuk mennyi sót eszünk igazából naponta úgy, hogy lehet nem is lenne rá szükség. Ezért 3 hónappal ezelőtt ezen is elgondolkoztam és ha már reform konyha, akkor figyeljünk oda erre is! A WHO naponta nem ajánl többet, mint egy csapott kiskanál só bevitele (ez kb 5 gramm). Ezt úgy lehet a legjobban figyelni, hogy olyan alapanyagokat használjunk a főzésnél, amiben nincs több só, mint 0.5 g/100 g, ez minden termék csomagolásán fel van tüntetve. Láttad már? Én igazából nem figyeltem eddig, de azóta, mindig megnézem, ha veszek valamit. Főzésnél egyáltalán nem használok sót, amit látni is fogtok a receptekben (nem véletlenül hagyom ki!). A végén tálalásnál viszont megkóstolom és ha úgy érzem, hogy ebbe szükséges egy kis só, akkor maximum a napi ajánlott sóbevitelt, azaz 1 kiskanálnyi sót hozzáadok a tányér ételemhez. Tudom, hogy szokatlan, de bevált! És sokkal egészségesebb, higgyétek el. Vagy ha nem hiszitek, olvassatok utána!


Sok zöldség és gyümölcs? Szerintem ezzel nem mondtam újat. Számos betegség megelőzésében nyújt védelmet, ha eleget fogyasztunk belőlük. És még valami, erősítik az immunrendszert is ezáltal! Amire ebben a járványokkal teli világban igen szükségünk van.

Kiemelek néhány szuper-zöldséget és -gyümölcsöt:

FOKHAGYMA

Nagyon erős antioxidáns. Csökkenti a gyomor és bélrák kialakulásának kockázatát, valamint a magas vérnyomást. Továbbá megöli a vírusokat a szervezetünkben.

SPENÓT

Megújítja a sejteket és gátolja az öregedést. Védi a szemünket és javítja a látást. Igazi multivitamin (A-,K-,C-,E- vitaminban gazdag). Gyulladáscsökkentő és immunrendszererősítő.

BROKKOLI

Antioxidáns és rákmegelőző hatású. Magas a folsav és béta-karotin tartalma, valamint gazdag A-, C-, és E-vitaminban. Segít a vérszegénység és fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a vérkeringésnek és csökkenti a vérnyomást.

BANÁN

A reformkonyhám alapja! Na ő az, amit a cukor helyettesítésére használok. Káliumban és magnéziumban gazdag, így jó hatással van a szívünkre és vérnyomásunkra, valamint védi a csontjainkat. Megvéd a gyomorsavtól.

AVOKÁDÓ

Csökkenti a koleszterint, így segít megelőzni a szívbetegség kialakulását. Igen gazdag rostban és E-vitaminban is, segít leküzdeni az ekcémát és az ízületi fájdalmakat.

ÁFONYA

Antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Továbbá csökkenti és megelőzi az időskori betegségek hatásait, mint például az Alzheimer-kór.

https://www.instagram.com/missbiaakitchen/?hl=hu
MissBiaaKitchen
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el