Krumplis tészta
Krumplis tésztáról már mindenki hallott a magyar konyhában, de mi van ha megbolondítjuk egy kis különlegességgel, a babérlevéllel? Én nagyon szeretem a babérlevelet használni sok fajta ételhez, kipróbáltam ezzel is. Eddig külön főztem a krumplit, tésztát és készítettem egy paprikás szaftot hagymából, de most összefőztem paprikás krumplinak Nagymama javaslatra és így sokkal szaftosabb, zamatosabb ételt kaptam a végére. Ajánlom mindenkinek! Srílankai fekete menta teával tálaltam és uborkasalátával.

HOZZÁVALÓK
- kb 1.5 kg burgonya (7-8 közepes szem)
- 2 vöröshagyma
- Paradicsompüré
- 300 g tészta
- Fűszerek: pici bors, 2 kis kanál piros paprika, 2 babérlevél
ELKÉSZÍTÉS
- A tésztát odateszem főni, mikor már forr a víz, kb 10-15 perc alatt készre főzöm, majd félreteszem lecsepegni.
- A vöröshagymát addig felkockázom, olíva olajon odateszem fedő alatt párolni mély serpenyőben.
- Közben jöhetnek a burgonyák, megpucolom, felkockázom kis kockákra és megmosom szűrőben.
- Mikor a hagyma megdinsztelődött (kezd barnulni), leveszem a tűzről, megszórom a piros paprikával, összekeverem, adok hozzá egy pici (kb egy-két evőkanálnyi) paradicsompürét és jöhet rá a burgonya.
- Visszateszem a tűzre, megborsozom (itt jöhet a só, ha teszel bele) és felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje a burgonyát. Jól összekeverem és hozzáadom a babérlevelet.
- Összefőzöm őket fedő alatt közepes lángon. Kb 15 perc alatt meg is fő a krumpli, ekkor már látni, hogy fövi el a vizet.
- Mikor már nem víz van rajta hanem szaftosodik be és a krumpli könnyen törhető villával, kiveszem a babérlevelet és összenyomkodom krumplitörővel.
- Ezután jöhet hozzá a megfőtt tészta és jól összekeverem.