Indiai vöröslencsés dahl
Ha szereted az indiai ételeket, ez pont neked való. Pikáns, hús nélküli, vegán és minden, ami egészséges. Az ízei elröpítenek a mesés Indiába. Rooibos teával tálaltam.

Hozzávalók
- 250 g basmati barna rizs
- kb 5-6 evőkanál olívaolaj
- 1 db friss Red Cayenne chili (gyenge erősségű)
- 7 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 300 g vörös lencse
- 400 ml paradicsom konzerv (lehet egész vagy kockázott paradicsomból)
- Fél citrom leve
- 100 ml organikus cukrozatlan kókusztej
- 500 ml víz
- Fűszerek (kb 1 teáskanál mindenből): gyömbérpor, bors, 2 tk kurkuma, garam masala, tört chili
- 3 db babérlevél
Elkészítés
- Kifőzök kb 250 g basmati barnarizst, miután jól átmostam szűrővel.
- Közben a hozzávalókat kikészítem magam elé és megpucolom, amit meg kell (hagyma, fokhagyma)
- A vöröshagymát felaprítom, a fokhagymákat felszeletelem és összébb vagdosom, majd az olívaolajon, egy magas falú fazékban/serpenyőben odateszem párolni a gyömbérporral és a felszeletelt Cayenne chilivel.
- Miközben párolódik hozzáadok egy teáskanálnyi kurkumát és török rá borsot.
- Mikor megpárolódtak, mehet hozzá a felkockázott paradicsom.
- Pár percig pirítom, majd hozzáadom a paradicsomkonzervet és a vizet majd beledobom a babérleveleket, fedő alatt párolom tovább.
- Ezután a vöröslencsét, szűrő segítségével jól átmosom és hozzáadom az alaphoz. Ezután jöhetnek a fűszerek egyből: a maradék kurkuma, garam, masala és a tört chili. Fedő alatt addig főzöm, míg a lencse meg nem puhul (kb 10 perc).
- Ezután hozzáadom a kókusztejet és belenyomom a citrom levét.
- Pár percig még hagyom rotyogni a fedő alatt, elzárom a gázt alatta és hagyom ott egy pár percig.
- Közben a tálaláshoz felaprítok friss petrezselymet.